Rózsaszín sajt

Minden, amit a Rózsaszín sajt c. magyar romantikus vígjáték elő- és utóéletéről tudni akarsz.

Hang drum

2009.08.22. 23:31 :: tothbarna

A képen látható fémtárgy az ölemben nem ufó, nem wok, de még csak nem is egy manierista teknősbékaszobor. A neve HANG DRUM, és mivel német svájci hangszer, kiejtése: háng drám. A "hang" szó itt a kézre vezethető vissza (etimológiailag magam sem értem, hogy). A lényeg, hogy ezt a csodálatos és igen ritka hangszert 2000 óta gyártja egy kis svájci cég, 1000 euró és fél évet kell rá várni. Őse a jamaicai érintéssel Afrikából befutott still drum, de azt még ütőkkel kellett verni, ezt viszont ujjheggyel, ujjperccel, tenyérlappal, alsó csuklócsonttal stb. A kis lyukak körül teljes oktáv rejlik, teljesen melodikus hangszer, és a hangja....elég az hozzá, hogy amikor ráesik az eső, azt mondják, az az istenek játéka. Ha beírjuk a Manu Delago nevet a video portálokon, ízelítőt kaphatunk a hangjából, például itt. Vannak magyar képviselői is, Horváth Kornél vagy a belvárosi utcákon fel-feltűnő Pável Norbert. A Rózsaszín sajt zenei világát Pirisi László kifejezetten e köré a hangszer köré alakította, a filmben pedig több jelenetben hosszan felbukkan a hang drum. Itt egy kép Lászlóról.

 

Ő a Nova Kultur Zenekar billentyűse, a Momentán Társulat zenei szerkesztője, zongoristája és kicsit mindenese (innen ismerjük egymást), és mindemellett néhány kisfilmem zenéjének szerzője (Kiállítás, Me and football, Meglepetés). Adta magát, hogy ezt a filmet is együtt csináljuk. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsaszinsajt.blog.hu/api/trackback/id/tr401331720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idirablo 2009.09.17. 15:44:00

Szerintem a "hang" szó itt NEM a kézre vezethető vissza, hanem a der Hang = hegyoldal, lejtő szóra. Tehát a hangszer egy "lejtős dob", már csak az alakja miatt is.

A filmed képi világa jó, a női szereplők is jók, a férfiak rosszak.

A nagybácsi elhagyolt, fiú apafüggősége nem meggyőző, a nőgyógyász bunkósága pedig siralmasan hamis. Hivatásából adódóan, természetéből fakadóan tapintatosnak kéne lennie, különban elveszíti pácienseit.

smmi 2009.12.19. 22:52:43

tetszett a filmed. beszerezhető valahol a zenéje?
süti beállítások módosítása