Rózsaszín sajt

Minden, amit a Rózsaszín sajt c. magyar romantikus vígjáték elő- és utóéletéről tudni akarsz.

az írásról

2009.08.03. 23:20 :: tothbarna

Nem véletlenül ez a bejegyzés címe: Az írásról - van ugyanis egy ilyen Stephen King könyv (haladóknak: On writing címen, angolul az igazi). És bár az a regényírásról szól, a filmírás mégsem különbözik annyira. Én azt vallom: a történet a lényeg. Nem a stílus, nem a képi világ (az esztétika), még csak nem is a színészek. A sztori az első. Ha az jó, ha a könyv jól meg van írva, olyan nagyon elrontani a dolgot már nem lehet. Ha viszont gyenge lábakon áll a film, akkor már hiába színezgeti, vágogatja, zenélgeti alá az ember a legnagyobb tehetséggel, a legnagyobb sztárokat játszatva, érdektelen mű lesz.

Na szóval valami ilyesmi okból írtam egyedül először három verziót a sztoriból (tanárok a filmfőiskoláról, producerek és ún. script doctorok és editorok vezették ugyan a kezem, de mégis magányos munka volt), mígnem feladtam és bevontam írótársnak Frank Rizzo-t. Ketten megírtuk a következő három verziót (közben producert is váltottam és jött a képbe Hábermann Jenő és a Filmart), mígnem a hatodik után széttetük a kezünket. Nem az igazi, kell még valaki. Ekkor hivatalosan is felkértük harmadik sebésznek Hamvas Dánielt, aki egy 170 oldalas (!!!) elemzésben darabjaira szedte a tökéletesnek hitt hatodik verziót. Na, ha ennyire jól nyomod, mutasd meg, gondoltuk, és átdolgoztattuk vele az egészet, különös tekintettel a dialógusokra és a sok felesleges jelenet kihúzására/sűrítésére. Pedig akkorra gondolhatjátok, hogy már hány szakkönyvet, workshopot, képzést, kurzust rágtam már át, hallgattam végig. Frank is. És mégis, kellett hozzá Dani tehetsége, hogy a hetedik legyen a tuti, amire Jenő is úgy sms-ezett egyik reggel: "Jó a könyv". Ez nála óriási szó. Róla és a vele való munkáról majd egy következő fejezetben, legyen elég, hogy megírtuk hárman azt, ami többé kevésbé a Rózsaszín sajt című filmként kerül a mozikba szeptember 10.-n. Azért többé-kevésbé, illetve kevésbé, mert a megírt mintegy 130 jelenetből kb. 80 maradt bent a filmben, az első vágás 2 óra 20 perc volt, a moziteremben viszont csak 1 óra 32-t kell majd végigülnöd. Hogy miért? Mert túl volt írva a sztori :-)))) Rengeteg jelenet kikerült, de ez teljesen normális. Még a legmenőbb, legköltségesebb hollywoodi filmek dvd extrái közti is sok kimaradt jelenetet találhattok, pedig gondolhatjátok, hogy 25-en írták és 30 verziót élt meg, és még abban is sok kimaradt jelenet. Mindez a munka és "bébigyilkosság" - még King is használja ezt a kifejezést a saját kedves ötletek kihúzására arra van, arra volt, hogy Te, kedves reménybeli néző, a legjobban érezd magad a másfél óra alatt. Mert másfél órat rabolni az életedből, ráadásul úgy, hogy ezért még fizetsz is (tehát nem megvárni a letölthető kalózverziót), nem kis felelősség.

És hogy honnan az egész sztori, és mi az a rózsaszín sajt ? Ezt is legközelebb. Csak szavam ne felejtsem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsaszinsajt.blog.hu/api/trackback/id/tr471287136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása